Mardin Gezilecek Yerler

Mardin Gezilecek Yerler

Mardin, ülkemizin güneydoğu Anadolu bölgesinde bulunan yerleşim yerlerinden birisidir. Binlerce yıllık bir geçmişi içerisinde barındıran şehrin merkezi Artuki mimari olarak bilinen bir şekilde yapılmıştır. Kentsel SİT alanı olarka ilan edilen bölgede ki evlerin tamamı katori taş adı verilen Mardin Kesme Taşı ile yapılmıştır. Bu şekilde inşa edilen ve günümüzde hala varlığını sürdüren onlarca yapı şehirde bulunmaktadır. 

Mardin Kalesi

Şehirde ilk uğranılması gereken noktalardan birisidir. Bölgeye hakim olan Hamdaniler tarafından inşa edildiği düşünülen kale kesme beyaz taş kullanılarak inşa edilmiştir. Harika bir manzaraya sahip olan kalenin tekrar turizm faaliyetlerine kazandırılması için yoğun çaba harcanıyor. Kartal Yuvası olarak bilinen kale şehirde başlıca görülmesi gereken noktalardan birisidir. 

Deyrulzafaran Manastırı

Bölgede yaşayan Süryaniler tarafından şehirden 5 kilometre uzaklıkta inşa edilen yapı bölgede dış cephe ve iç yapısı tamamen katori taş ile yapılmış yapılardan birisidir. Manastrır içerisinde 52 süryani patriğinin mezarı bulunmaktadır. Burası o toplum tarafından “Güneş Tapınağı” olarak inşa edilmiştir. Manastırın iç mimarisinde en dikkat çekici nokta harç kullanılmadan kesme beyaz taş kullanılarak yapılan tavanıdır. Manastır ücretsiz olarak her gün 08:30 ile 17:30 saatleri arasında ziyaretçi kabul etmektedir. 

Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi şehirde görülmesi gereken başlıca tarihi yapılardan birisidir. 1385 yılında yaptırılan medresenin asıl adı Sultan İsa Medresesi olsa da bölgede halkı buraya Zinciriye Medresesi adını vermiştir. İki katlı yapının içerisinde türbe, avlu, rasathane ve cami bulunmaktadır. Katori taş kullanılarak inşa edilen yapıda taş duvar modelleri dikkat çekmektedir. Bu  işlemeler yapıya ayrı bir hava katarken, bölgeye gelenlerin bu özel tarihi yapıyı ziyaret etmesine teşvik etmesini sağlıyor. 

Mardin Ulu Cami

Mardin ziyareti yapacakların mutlaka uğraması gereken yerlerden birisi de Mardin Ulu Cami’sidir. Artuklu döneminde inşa edilen yapının 1176 tarihinde yapıldığı tahmin edilmektedir. Cami-i Kebir olarak da bilinen yapı Mardin kesme taş kullanılarak yapılan en özel eserlerden birisidir. Taş duvar modelleri, dış cephe işçiliği gibi çok sayıda detayı ile göz kamaştırmaktadır. Cami son olarak 2010 yılında restorasyon geçirmiş olduğu, şehirde ki birçok yapıda olduğu gibi bu yapıda da sarı kesme taş kullanılmıştır. 

Mardin Evleri

Mardin ismi geçtiğinde insanların aklına gelen ilk şey Mardin’in evleri oluyor. Binlerce yıllık bir yapı mimarisi kullanılarak günümüze kadar gelmeyi başaran bu evler günümüzde kentsel sit alanı olarak ilan edilip koruma altına alınmıştır. Mardin taş evleri yapımı için özel ustalar yetiştirilirken günümüzde gelişen teknolojiyle daha kolay yapılmaktadır.

Mardin kesme taş kullanılarak inşa edilen evlerin en büyük özelliği yapı malzemesinin de etkisiyle yazları serin olurken, kış aylarında ise sıcaklığı korumasına yardımcı olmasıdır. Mardin taşı dış cephe açısından da önemli modellerin olmasıyla evlerin farklı bir havaya bürünmesini sağlamaktadır.

Diğer Yerler

  1. Mardin Cumhuriyet Meydanı
  2. Mardin Sokakları
  3. Mardin Müzesi
  4. Zinciriye Medresesi
  5. Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi
  6. Kasımiye Medresesi
  7. Şehidiye Camisi
  8. Latifiye Camisi
  9. Mor Behnam (Kırklar) Kilisesi
  10. Meryem Ana Kilisesi ve Patrikhanesi
  11. Deyrulzafaran Manastırı
  12. Dara Mezopotamya Harabeleri
  13. Revaklı Çarşı
  14. Bakırcılar Çarşısı
  15. Surur Hanı
  16. Mardin Beyazsu 
  17. Mor Yakup Manastırı
  18. Mardin Midyat Kent Müzesi
  19. Midyat Devlet Konukevi
  20. Midyat Mağaraları
  21. Midyat Eski Kent
  22. Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı
  23. Mor Abraham Habel Manastırı
  24. Midyat Meryem Ana Kilisesi
  25. Narlı (Ahla) Harabeleri

 

Bazı Çalışmalarımız

Bu sayfayı paylaş